Alun perin uusgoottilaista tyyliä edustava, kauniit pääty- ja sivuikkunat omistanut Hangon kirkko on kokenut vähän yli satavuotisen historiansa aikana kovia aikoja. Punatiilistä 1892 rakennetun kirkon ulkoasua on jouduttu muuttamaan sekä säiden että sotien aikana tapahtuneiden vaurioiden vuoksi. Hangon arvaamaton ja kosteansuolainen meri-ilmasto ei kohdellut alun alkaenkaan tiilistä ’piparkakkurakennusta’ suopeasti. Neuvostoliittolaisten poistuttua 1941 tukikohtanaan pitämästään Hangosta ja räjäytettyä kirkon vieressä sijainneen vesitornin kärsi kirkkokin pahoja vahinkoja. Eräässä vaiheessa suunniteltiin jo kokonaan uuden kirkon rakentamista.

Uudistustyöhön kuitenkin ryhdyttiin ja Hangon kirkko koki 1950-luvun alussa suuren muodonmuutoksen, kun punatiilinen kirkkorakennus sivutorneineen muutettiin funkistyyliseksi, harmaaksi kivikirkoksi. Seuraavat suuret korjaukset tapahtuivat 1970-luvulla, jolloin hankittiin taiteilija Oili Mäen vaikuttavat tekstiilityöt alttaritauluksi ja saarnatuolin taakse sekä rakennettiin erillinen sakaristosiipi. Umpeen muurattu päätyseinä alkoi herättää yhä enemmän toiveita myös etuikkunan uudelleen avaamisesta. Kirkon satavuotisjuhliin 1992 tehtiin sisätilan muutos palauttamalla Thorvaldsenin Kristuspatsas alttarille, missä se alunperinkin oli ollut, mutta silloin ikkunan uudistus jäi vielä toteuttamatta. Nykyiseen lopulliseen muotoonsa alttariseinä ja uusi ruusuikkuna valmistuivat syksyllä 2004 arkkitehti Gunnel Helanderin ja lasitaiteilija Carita Heinrichsin toimesta.

Hangon kirkko sijaitsee upealla paikalla, Hangon oloissa korkealla Vartiovuorella, josta se näkyy kauas ja josta myös näkee pitkälle. Kirkon torni on ollut hyvä maamerkki purjehtijoille ja tiekirkkona se on helppo löytää. Hangon kirkkoon sisältyy tärkeä vertauskuva. Moneen kertaan paikkailtuna ja korjattuna se muistuttaa meitä kovia kokeneesta ihmisestä, muuttuneesta ja anteeksisaaneesta, kärsimystä ja hävitystä nähneestä, joka kaiken jälkeen uskaltaa uhmata tuulia ja myrskyjä, sateita ja rajuilmoja. Jälleen uuden ilmeen nähneenä kirkko on kuin ihminen, joka on saanut lohdutusta suruunsa, tukea epäonnistumisen hetkellä tai päässyt irti mieltä painavasta ahdistuksesta. Näin Hangon kirkko muistuttaa elämän taisteluista ja niistä arvoista, jotka muutostenkin keskellä vievät eteenpäin ja antavat tilaa uusille mahdollisuuksille ja rohkeudelle.

Kirkon historiateosta ”Temppeli seisoo kauniina ja valoisana kunnaallaan” on saatavilla kirkosta ja kirkkoherranvirastosta. Seurakuntalaiset saavat sen ilmaiseksi 1 kpl/talous ja muut voivat ostaa sen 10€/kpl.

Hangon kirkossa on saatavilla myös upeita kortteja. Vastikään Engel-palkinnollakin palkitun valokuvaaja Seppo Sirkan korttisarja Hangon kirkoista ja kappeleista sekä ympäri maata kuvattu Suomi-sarja on kävijöiden nähtävillä ja hankittavissa edullisesti.